top of page
rasmusduemichaelsen

Sådan udvider du din bolig uden at flytte

Opdateret: 3. jul. 2023


Din Bolig Arkitekt hjælper med boligudvidelse
Din Bolig Arkitekt udvider bolig for kunde

Hvordan kan man udvide sin bolig?

Drømmer du om mere plads i dit hjem, men ønsker ikke besværet med at flytte? Har du planlagt renoveringer og samtidig overvejer udvidelse af din bolig?


I denne artikel deler vi fire kreative måder, hvorpå du kan udvide din bolig uden at skulle forlade din elskede adresse. Læs videre for at opdage spændende ideer til boligudvidelse, der vil give dig ekstra plads og forbedre funktionaliteten i dit hjem.


Det er vigtigt at overveje alle muligheder og tage hensyn til din families behov og budget, før du beslutter dig for at udvide, for at sikre en vellykket udvidelse af boligen.




Det kan være en god idé at få professionel rådgivning og hjælp, her kan vi hos

Din Bolig Arkitekt træde til, vi kan vejlede dig i processen og sikre, at byggeriet overholder alle bygningsreglementer, love og sikkerhedsstandarder. Uanset hvilken metode du vælger, kan en ombygning give mere plads og øge værdien af boligen.


Hvad er mine muligheder?

Hvis du drømmer om mere plads, så er du ikke alene. Mange boligejere ønsker sig en større bolig, men det kan være en stor beslutning og en dyr investering. Heldigvis er der flere måder, hvorpå du kan få et ekstra værelse eller mere plads i din eksisterende bolig.

Her er nogle ideer til, hvordan du kan udvide boligen og få mere plads til dig og din familie.


1. Byg et nyt anneks på grunden

Hvis du har en stor have, så kan du overveje at bygge et anneks. Et anneks kan bruges som et ekstra gæsteværelse, en studiebolig, et hjemmekontor eller et hobbyrum. Et anneks kan tilføje værdi til din bolig og give dig den ekstra plads, du har brug for.

Og man kan frit bygge et anneks uden byggetilladelse, så længe det ikke er til beboelse, man skal bare være opmærksom på, at et sådant projekt hører ind under reglerne for sekundær bebyggelse. Skal annekset derimod være til beboelse, så kan det bygges med helårsisolering, kloak- og vandledning osv. så det essentielt bliver et lille hus for sig selv. Her er det så vigtigt at tage hensyn til byggeloven og bygningsreglementet samt at søge byggetilladelse fra kommunen.


2. Byg en ekstra etage på boligen

En anden mulighed er at bygge en ekstra etage. Dette kræver en omfattende ombygning, men det kan give dig ekstra plads og mulighed for at udnytte tagetagen optimalt. Den kan indrettes som en lille taglejlighed til en studerende eller som et tilflugtssted til dine børn.


3. Ændre de eksisterende rum

Hvis du ikke ønsker at bygge nyt, kan du overveje at ændre indretningen af dine nuværende rum. Fjern nogle vægge for at skabe større rum eller byg en hems i et højt rum for at udnytte den ekstra plads.

Ved at optimere din indretning kan du skabe mere funktionelle og rummelige omgivelser. Ligger dit køkken for langt fra hoveddøren, og skal du igennem stuen med indkøbsvarer og beskidte sko?

At flytte det så der er direkte adgang til dit køkken fra gangen, er det en arkitekt kan hjælpe med at designe.

Der er også boligejere, som ombygger deres garager til helt andre formål, som f.eks. studieboliger eller disponible rum. I stedet for garagen bygges der ofte carporte. Man skal også i dette tilfælde være opmærksom på reglerne omkring sekundær bebyggelse på grunden, og den eksisterende lokalplan for området.


4. Byg en tilbygning

En tilbygning er en populær måde at udvide sin bolig på. Hvis du har plads på din grund, kan du tilføje udestuer, et ekstra soveværelse, et badeværelse eller et rummeligt køkken/alrum. Det er dog vigtigt at overveje, om du har plads på din grund til en tilbygning, og om det er tilladt i henhold til byggeloven og bygningsreglementet.

Du skal også have byggetilladelse fra kommunen, inden du går i gang med at bygge. En tilbygning kan være en værdifuld investering, der øger værdien af din bolig og giver dig mere plads til at udfolde dig.


Hvordan kan man få hjælp til boligudvidelse?

Hvis du ønsker at udvide din bolig, er der flere muligheder for at få hjælp og vejledning. Start med at undersøge byggeloven og bygningsreglementet for at sikre, at din udvidelse overholder alle krav og regler.

De fleste kommuner kræver at der indsendes arkitekttegninger, og det kan derfor godt betale sig at kontakte arkitekten tidligt i processen.

Derefter skal du sende en byggeansøgning til registrering og godkendelse hos kommunen du ønsker at bygge i, de vil vurdere din ansøgning i forhold til bygningsreglementet og give dig tilladelse, hvis alt er i orden, inden du går i gang med byggeriet. Men husk det tager tid at få byggetilladelse, så sørg for at starte processen i god tid.


For at sikre en vellykket boligudvidelse kan det være en god idé at ansætte professionelle arkitekter. De kan guide dig gennem processen og sikre, at dit projekt overholder alle sikkerhedsstandarder og bygningsreglementer. Hos Din Bolig Arkitekt kan vi hjælpe dig med at skabe en praktisk og funktionel planløsning, der er tilpasset dine ønsker og behov. Vi har også et netværk af pålidelige håndværkere, så vi kan sætte dig i forbindelse med en pålidelig murermester, elektriker osv., der kan udføre arbejdet for dig.


Uanset hvilken metode du vælger, kan en velplanlagt boligudvidelse give dig den ekstra plads, du har brug for, og øge værdien af din bolig. Så tag det første skridt mod din drømmebolig og begynd at udforske mulighederne.


2 Comments


Tim Smith
Tim Smith
Nov 13

Hvad er de vigtigste spørgsmål at stille andelsbolig-bestyrelsen eller nuværende ejere vedrørende husregler, fremlejepolitikker og samfundskultur for at sikre, at det passer godt?

Like
Jessica z
Jessica z
Nov 13
Replying to

Jeg synes, at nogle af de vigtigste spørgsmål at stille handler om økonomi og husregler. Når man kigger på en andelsbolig, er det ret essentielt at få en forståelse af foreningens økonomi, da det kan have stor betydning for både boligværdi og den månedlige ydelse. Hvis økonomien er presset, kan det føre til, at man pludselig skal betale mere end forventet. Her er det en fordel at få hjælp fra en rådgiver, fx via https://andelsguide.dk/raadgivning-koeb-andelsbolig, der kan gennemgå regnskaber og vedtægter for en. Derudover er husregler og fremlejepolitikker også væsentlige, især hvis man overvejer at fremleje. Nogle foreninger har strikse regler, mens andre er mere fleksible – og det kan virkelig påvirke, om stedet passer til ens behov. At få…

Like
bottom of page